A Match Group, a Tinder tulajdonosa pert indított a versenytársuk, ’Bumble’ ellen szabadalombitorlásra hivatkozva. A Bumble-t azzal vádolják, hogy lemásolta a Tinder ”jobbra-balra húzós” modelljét. A kereset alapjául szolgál az a tény, hogy a Bumble CEO-ja, Chris Gulczynski és Sarah Mick korábban a Tinder-nél dolgoztak, és ezen felül annak alapításában is részt vettek, melyből következően – állítólagosan – lemásolták a design egyes elemeit.

Sarah, mielőtt belekezdett a Bumble felfuttatásába, szexuális zaklatás miatt perelte a Tinder-t.

Egyes hírek szerint a Tinder (Match Group) fel szeretné vásárolni a Bumble-t, amely főleg a Badoo kezében van – mindez azért érdekes, mert ezzel a keresettel a Tinder nyomást gyakorolhat a Bumble-ra a potenciális üzlet nyélbe ütése érdekében. Emellett a Tinder havi felhasználóinak száma tízszerese a Bumble-énak, ezáltal még érdekesebbé téve a pert.

A kérdéses szabadalmat 2013-ban jelentette be a Tinder, azonban azt csak pár hónapja adták meg a „forradalmi, jobbra-balra húzogatós” ötlet vonatkozásában.

A Match Group a következő közleményt tette közzé:

„A Match Group rengeteg energiát és szaktudást fektetett az általunk fejlesztett, az ágazatot vezető szolgáltatásokba. Elszántak vagyunk a tekintetben, hogy megvédjük a vállalkozásunkat meghatározó szellemi tulajdont és a jogvédett adatokat. Ennek megfelelően szükség esetén készen állunk fellépni a szellemi tulajdonjogainkat sértő más, társkereső-piaci szereplők ellen.”

Azonban egy nappal az után, hogy a per nyilvánosságra került, a Bumble ellenintézkedés gyanánt írt egy levelet, amely az olvasókat volt hivatott tájékoztatni a per körülményeivel kapcsolatban. A levelet a blogukon, valamint más médiafórumokon is közzétették. A levél szerint a Bumble határozottan cáfolja a keresetet, mivel a vád alaptalan, és alig várja, hogy bíróság előtt érvelhessen az igazáért, valamint hozzátette, hogy sosem lesznek a Tinderé, bármennyi pénzt is kínálnak. A teljes levelet lásd lent:

Tisztelt Match Group!
Mi balra húzzuk önöket. Mi balra húzzuk az önök sokadik kísérletért, hogy megvegyenek, utánozzanak és – legújabban – hogy megfélemlítsenek minket. Soha nem leszünk az önöké. Nem számít, mennyi pénzt kínálnak, az elveinkből nem fogunk alább adni. Balra húzzuk az önök ijesztgetéseit és a véget nem érő játszadozásaikat. Balra húzzuk a feltételezést, miszerint egy alaptalan per megfélemlítene minket. A cégünkbe vetett kiapadhatatlan érdeklődésük alapján úgy gondoljuk, hogy mára már ennél jobban kellene minket ismerniük.
Mi – egy nő által alapított és nők által vezetett vállalat – nem félünk az agresszív üzleti szokásoktól. Ezt a magatartást mi zaklatásnak tituláljuk, és mi balra húzzuk a zaklatókat. Ha nem hiszik, nyugodtan kérdezzék meg a több ezer felhasználó egyikét, akit rossz magaviseletért tiltottunk le oldalunkról.
Ez a magatartás csupán motivál minket, hogy küldetésünket nagyobb távlatok elé helyezzük – hogy kitartóbban dolgozzunk egy olyan felületért, közösségért és márkáért, amely a kedvességet, tiszteletet és egyenlőséget hirdeti. Mi erről szólunk. Többek vagyunk, mint egy kiegészítő, ahol a nők teszik meg az első lépést. Egymás támogatása a DNS-ünk részét képezi. Ezt nem másolhatják le.
Különösen örültünk, amikor egy másik megfélemlítési kísérlet közben kiderült, hogy be akarják építeni a „nők elsőnek” elvünket. Minden nap keményen küzdünk azért, hogy megvédjük a közel 30 millió felhasználónkat, és hogy egy felelősségteljesebb környezetet alakítsunk ki. Azt az időt, amit a mi felvásárlásunk gondolatával, cégünk lemásolásával és perlésével töltenek, fordíthatnák inkább az önök oldalán előforduló helytelen magatartás megfékezésére.
Mi továbbra is a felhasználói élményünk fejlesztésére koncentrálunk, miközben világszerte hirdetjük a nőknek, hogy náluk a labda az első lépéssel kapcsolatban, valamint, hogy ne féljenek nemet mondani. A mi cégünk mindig jobbra fogja húzni a motiváló tetteket és jobbra a destruktív megnyilvánulásokat. Erre a felhasználóinkat is bátorítjuk. Ahogyan az egyik mottónk is szól: „légy kedves vagy távozz”.
A legjobbakat kívánjuk, de vegyék úgy, hogy letiltottuk önöket.
Bumble

forrás: https://patentlawyermagazine.com/tinder-is-being-sued-by-competitor-bumble